Uitleg bij de Fyto-ondernemerscheck

Wat is het doel van de check?

Het doel van de Fyto-ondernemerscheck is:

  • telers aan het denken zetten over de consequenties van bepaalde keuzes die ze maken in hun bedrijfsvoering door hen te confronteren met de mening van collega-telers
  • het informeren van telers over fytosanitaire risico's van bepaalde teelten

Hoe werkt de Check?

U kunt de check alleen doen via internet, op fyto-ondernemerscheck.nl. Het invullen van uw gegevens gebeurt volledig anoniem, uw gegevens worden niet opgeslagen en kunnen niet teruggeleid worden naar uw bedrijf.

Voor de goede werking van het programma moeten op uw computer javascript en cookies ondersteund worden. Werkt iets niet naar behoren? Kijk ook even op de pagina Vraag en Antwoord voor probleemoplossingen.

U vult de vragen in voor uw eigen bedrijfssituatie. Op basis van uw antwoorden wordt bekeken of u alle maatregelen neemt die voor deze teelt worden aangeraden door deskundigen. Voor elke groep ziekteverwekkers krijgt u een beoordeling te zien van het risico dat u neemt, in vergelijking met een gemiddelde groep telers.

Bij uw risicoscore (zeer gering - gering - gemiddeld - hoog - zeer hoog) krijgt u vervolgens filmpjes te zien van gesprekken met telers, waarin zij uitleggen welke maatregelen ze nemen en waarom ze dit belangrijk vinden. Zo kunt u meekijken bij collega-ondernemers. Naast deze filmpjes komen er ook tips in beeld in de vorm van websites of rapporten waar u naar toe wordt geleid of kleine stukken tekst.

De check kunt u ook gebruiken om eens te kijken welke risico's u zou lopen als u andere maatregelen neemt dan u nu doet!

De check kan tevens worden gebruikt in het onderwijs om op deze manier leerlingen te wijzen op problemen die een ondernemer tegen kan komen op fytosanitair gebied.

Demo

 

Uitleg knoppen

In onderstaande tabel vindt u een uitleg van alle knoppen die worden gebruikt in de fyto-ondernemerscheck.

Menu

 

Op de homepage ziet u bovenin het beeld een menubalk met knoppen. Via deze balk kunt u navigeren tussen de verschillende pagina's op de site.

check

 

Met de 'check'-knop gaat u naar de teelt van uw voorkeur om de check te starten.

check

 

Nadat u de teelt van uw voorkeur heeft opgestart kun u er voor kiezen om de check te starten of dat u alleen de tips wilt inzien die worden gegeven door collega-telers of experts.

 go to top

 

Met deze knop gaat u weer naar de inhoudsopgave wanneer u alleen tips en films bekijkt.

video

 

Na het invullen van een serie vragen in de check kunt u tips krijgen van collega's of experts doormiddel van korte filmpjes. De filmpjes kunnen worden geopend door op de videoknop te drukken.

link

 

Ook kunt u tips krijgen doormiddel van links naar websites of rapporten. Deze links kunnen worden geopend door op de wereldbol te klikken.

tekst

 

U kunt ook tips krijgen doormiddel van kleine stukken tekst. Deze worden met dit icoon weergegeven.

eindrapport

Na het invullen van alle vragenlijsten krijgt u een eindrapport in beeld met de resultaten. Hier ziet u nogmaals waar u risico loopt op fytosanitair gebied. Direct onder de afbeelding staat een link naar het eindrapport naar aanleiding wat u heeft ingevuld in de zelftoets.

Eindrapport

Na het invullen van de zelftoets kunt u het complete rapport op basis van de door u ingevulde gegevens nog eens in zijn geheel bekijken, eventueel uitprinten en/of opslaan. Klik op de link direct onder de scorebalken om het eindrapport te openen.

Het opslaan van het rapport gaat als volgt: Ga in het menu van Internet Explorer naar Bestand, Opslaan als, waarna u het bestand kan opslaan op uw eigen pc.

Voor het afdrukken van het rapport gaat u naar: het menu van Internet Explorer naar Bestand, Afdrukken, waarna u het bestand kan afdrukken.

Welke ziekten

Deze check beperkt zich hoofdzakelijk tot de risico's op quarantaine-organismen, de ziekten die niet mogen voorkomen in gewassen en producten die in de Europese Unie worden verhandeld.

Opmerkingen, vragen of correcties

De fyto-ondernemerscheck is beschikbaar vanaf 1 maart 2011. De site wordt regelmatig gecontroleerd op niet werkende links. Constateert u desondanks een foute link of onduidelijkheden in de vraagstelling, neemt u dan direct contact op met Aleid van der Kolk of Harrie Kootstra van AgriHolland, infoagrihollandnl, of tel. 0317-467666.

Werkt iets niet naar behoren? Kijk ook even op de pagina Vraag en Antwoord voor probleemoplossingen.